Sinds

1888


Tuurkes Vissite

Put 1 Zuiveraar

V V H V


GNC Hengelsport

Oosterzele

Homepagina Geschiedenis Bestuur Kalenders 2018 Reglementen 2018 Wedstrijduitslagen   EvenementenRoyal Fishing Club Gantois vzw.

Voorzitter: Frank Baczkowski


Kloosterstraat 100 - 9090 Melle

Tel.: 09/252.23.90 - Gsm: 0474.477.281


Vzw nr.:  410.594.169


Vzw Rekening nr:  BE 89 0682 3259 2485


website view counter

Onze visclub, die oorspronkelijk “Fishing Club Gantois” noemde, werd opgericht op 12 oktober 1888, door enkele “gegoede Frans sprekende burgers” die er, hoewel er in die tijd overal vis te vangen was, naar streefden om voor hun leden private visvijvers te hebben, en daar zelf pootvis op uit te zetten. De eerste jaren huurde men in de Scheldevallei verschillende visvijvers van de Belgische staat. Het waren oude meanders van de schelde die toen pas haar eerste recht trekking had ondergaan. Het viswater areaal omvatte toen een zestal waters waaronder ook de Spanjaard in Zevergem.


Merkwaardige notities uit de eerste jaren zijn bijvoorbeeld, dat op het niet aanwezig zijn op de Algemene Vergadering een boete stond van 1 BEF, dat deelname aan het jaarlijks banket 2 BEF kostte, en dat er de eerste jaren ongeveer 40 leden waren die jaarlijks 6 BEF lidgeld betaalden. In 1896 verkocht de Staat de meeste waters in de Scheldevallei aan de steenbakker familie Maes voor 28.000 BEF. Van toen af huurde de Fishing Club zijn viswaters van deze familie. Nu, meer dan 100 jaar later huren wij van de nakomelingen, nog steeds de Spanjaard in Zevergem.


Na de eerste wereldoorlog telde de club 80 leden en besloot men niet boven dat getal te gaan. De leden namen deel aan wedstrijden buiten hun eigen viswaters. In de verslagen stond dat voor de verplaatsingen in clubverband een “char à bancs” werd gehuurd om naar Zevergem te rijden of een boot om naar Terdonk te varen. Toen al waren de bestuursleden actief in de strijd tegen stroperij of watervervuiling, want er staan in de notulen acties vermeld tegen stroperijen met dynamiet in het kanaal van Terneuzen (1919) en tegen watervervuiling van de rivieren en kanalen (1929). Op 10 maart 1924 kreeg de Fishing Club Gantois van de koning, de titel van “Societé Royale”. Omdat de voertaal nog steeds het Frans was werd de benaming “Royal Fishing Club Gantois”. We hebben dus al 89 jaar een Koninklijke titel. In 1928 huurde de visclub in Melle de putten 1 en 2 van de NMBS. Wij hebben nog steeds put 2 in pacht. In het begin van de jaren tachtig werden daar enorme verbeteringswerken uitgevoerd. Op 18 april 1931 werd onze club een “vereniging zonder winstoogmerk” dus VZW. Na de tweede wereldoorlog werd de voertaal in de club het Nederlands.


Om een betere visserij te ontwikkelen, slaagde de club er in 1971 in, om over een eigen viskwekerij te beschikken op de vijvers van het kasteel van Beerlegem. Daar werden voor honderdduizenden BEF pootvis gekweekt, die het visbestand op onze waters verrijkte. In 1989 werd de huur van deze kweekvijver opgezegd. We huren momenteel nog 2 visvijvers, nl. put 2 in Melle en de Spanjaard in Zevergem, en we hebben nu een 165 tal leden. Vanaf 1 mei 1989 huurden wij ook een visvijver aan de Hoenderhoek te Destelbergen, maar die werd door de eigenaar opgezegd, per 1 mei 2013.


Onze vereniging is een voorloper geweest in het jaarlijks organiseren van een forelvisserij en doet dit nu nog steeds elk jaar met Pasen. Elk jaar worden er op onze vijver clubwedstrijden georganiseerd waarbij een koning, prins en kampioen worden gehuldigd. Sinds enige tijd worden er in onze vijver ook ieder jaar aantal feederwedstrijden georganiseerd .Op 12 oktober 2013 bestond onze vereniging dus 125 jaar. Wij zijn hiermee de op één na oudste visvereniging van ons land.

© Poemadesign * Privacy * Cookies * Disclaimer